Blefaroplastia
Pe masura inaintarii in varsta, pielea de la nivelul pleoapelor isi pierde elasticitatea iar muschiul care sustine pleoapa slabeste. Astfel, excesul de grasime se poate aduna deasupra si dedesubtul pleoapelor, determinand caderea pleoapei superioare si formarea de pungi sub ochi. Fata capata un aspect imbatranit si obosit in permanenta.La persoanele in varsta cu precadere o pleoapa foarte cazuta poate reduce vederea laterala (vederea periferica), mai ales in partile superioare si exterioare ale campului vizual.Astfel necesitatea de a recurge la procedura de blefaroplastie are un dublu rol functional dar si estetic.
In ajutorul persoanelor care se confrunta cu pleoape cazute se recomanda operatia de blefaroplastia care poate ameliora sau elimina aceste probleme de vedere si poate face ca ochii sa para mai tineri si mai alerti.
Blefaroplastia este una dintre cele mai populare proceduri din chirurgia plastică datorită faptului că este o operație sigură, cu o perioada scurtă recuperatorie, redând ochilor un aspect tânăr și vibrant, iar rezultatele sunt de lungă durată.
Interventia se poate efectua la pleoapa superioara cat si la cea inferioara si este cea mai indicată procedură pentru eliminarea aspectului căzut sau lăsat al pleoapelor și pentru a corecta acele pungi inestetice de sub ochi.
Prin aceasta procedura chirurgicala caare rejuvenează pielea din jurul ochilor se corectează excesul tegumentar datorat conformației sau a procesului natural de îmbătrânire. Surplusul de piele sau grăsime din jurul pleoapelor este îndepărtat sau repoziționat în funcție de particularitatea fiecărui pacient.
Cazuri in care se recomanda blefaroplastia
Blefaroplastia poate fi o optiune atunci cand:
- Pleoapele superioare cazute afecteaza conturul natural avand ca efect un aspect obosit si imbatranit al ochilor
- Excesul de piele al pleoapelor superioare interfereaza cu vederea periferica
- Exista un exces de piele la nivelul pleoapelor inferioare
- Apar pungi sub ochi ca urmare a excesului de grasime
Cum se realizează procedura de blefaroplastie?
Intervenția de blefaroplastie se realizează sub anestezie, astfel încât pacienta să nu resimtă durere sau disconfort pe perioada operației.
Prin mici incizii, medicul specialist va extrage pielea în exces, care le oferă pleoapelor efectul „căzut”, ridicând ușor zona.
După extragerea tegumentului, zona se va sutura și se vor aplica bandaje speciale.
La câteva zile de la intervenția de blefaroplastie, pacientul trebuie să vină la un nou consult, unde medicul va verifica zona și gradul de vindecare a acesteia.
Care sunt indicatiile inainte de procedura?
- Realizarea unor investigatii medicale precum: hemoleucograma și coagulograma;
- Oprirea antiinflamatoarelor cu 7 zile inainte de operatie;
- Informarea de catre pacient despre posibile afectiuni existente (informare cu minim o saptamana inainte de interventie);
- Informare de catre pacient despre posibile tratamente realizate la domiciliu (informare cu minim o saptamana inainte de interventie);
- Perioada de recuperare este de minim 7-10 zile
Dupa operatia de blefaroplastie
Vei fi monitorizat pentru complicatii cateva ore in salon dupa efectuarea interventiei chirurgicale. Ulterior vei putea pleca acasa in aceasi zi unde vei continua recuperarea.
Poti experimenta temporar:
- Vedere incetosata (de la unguentul lubrifiant aplicat pe ochi)
- Lacrimare excesiva sau ochi uscati
- Sensibilitate la lumina
- Vedere dubla
- Pleoape umflate, amortite
- Umflatura (edem) si vanatai (echimoze) in jurul ochilor
- Durere sau disconfort
- La externare, medicul plastician iti va recomanda:
- Sa aplici compresii reci (pachete de gheata) pe ochi timp de 10 minute la fiecare o ora in noaptea de dupa operatie, iar a doua zi, de 4-5 ori pe parcursul zilei.
- Sa dormi cu capul ridicat mai sus decat toracele pentru cateva zile, pentru a elimina edemul (umflaturile).
- Daca este necesar, poti folosi acetaminofen (paracetamol) pentru a controla durerea.
- Sa cureti pleoapele delicat si sa folosesti picaturile pentru ochi sau unguentele prescrise.
- Sa eviti efortul excesiv, ridicarea greutatilor si inotul timp de 1 saptamana.
- Sa eviti activitatile fizice solicitante, cum ar fi practicarea de aerobic sau jogging, timp de 1 saptamana.
- Sa nu fumezi.
- Sa nu te freci la ochi.
- Sa porti ochelari de soare cu lentile inchise pentru a proteja pielea pleoapelor de soare si vant.
- Daca folosesti lentile de contact, nu le vei putea aplica timp de aproximativ 2 saptamani dupa operatie. Asigura-te ca ai ochelari de vedere pe care sa-i poti folosi in aceasta perioada.
Riscuri si complicatii blefaorplastie
Inerente oricarei interventii chirurgicale, ele pot fi prevenite, dar si tratate corespunzator, in cazul aparitiei:
- Sangerarea si formarea de hematoame, care daca sunt importante, pot sa necesite reinterventia chirurgicala; poate fi prevenita prin hemostaza atenta
- Infectii- rare, apar la nivelul firelor de sutura cutanata; prevenite prin suprimarea firelor de sutura la maxim 5 zile
- Ectropionul– apare cand se indeparteaza prea multa piele, in special de la pleoapa inferioara; este necesara aprecierea adecvata a tegumentului care va fi scos, precum si tehnica minutioasa
- Conjunctivita, prevenita prin folosirea de unguente oftalmice
- Cicatrici inestetice
- Tulburarea secretiei lacrimale(uscarea ochilor sau lacrimare in exces)
- Lagoftalmia (imposibilitatea inchiderii ochilor) este normala imediat dupa operatie si de obicei trece spontan
Rezultate blefaroplastie
Echimozele si edemul dispar in general dupa 10 – 14 zile, cand te vei simti confortabil sa iesi din nou in public. Pleoapa inferioara se poate vindeca mai greu, dupa aproximativ 3 saptamani. Va dura insa 2-3 luni pana cand cicatricile sa vor estompa (vor devini invizibile) si vei putea aprecia rezultatul final.