Bolile cu transmitere sexuală – ce sunt și cum se tratează?
Bolile cu transmitere sexuală reprezintă un subiect tabu și totodată extrem de sensibil în rândul oamenilor, cel puțin la noi în țară. Acestea sunt infecții transmise de la o persoană la alta prin contact sexual și nu numai. Unele BTS-uri pot fi transmise de la mamă la făt în timpul sarcinii, dar și prin folosirea la comun a obiectelor ce țin de igiena personală, prin alăptare sau prin contact cu pielea sau sângele unei persoane infectate.
Bolile cu transmitere sexuală pot fi cauzate atât de bacterii, cât și de paraziți sau virusuri. Este foarte importantă natura bolii cu transmitere sexuală întrucât în funcție de aceasta se stabilește și tratamentul.
Cele mai întâlnite boli cu transmitere sexuală
În general, oamenii ajung destul de târziu la medicul specialist, atunci când vine vorba despre bolile cu transmitere sexuală, mai exact atunci când încep să apară simptomele. Deși prevenția este extrem de importantă, la noi în țară foarte puțini oameni merg la controalele de rutină. Printre cele mai întâlnite boli cu transmitere sexuală se numără:
Factori care pot provoca bolile autoimune
Deși în prezent, studiile din realizate de către cercetători nu au identificat cu exactitate cauzele care conduc la acest fenomen, există totuși anumiți factori de risc, care pot declanșa o boală autoimună. Printre aceștia se numără:
- Infecția cu Clamydia
- Gonoreea
- Herpesul genital
- Tricomoniaza
- HIV/SIDA
- HPV
- Sifilis
Factori de risc în cazul bolilor cu transmitere sexuală
Orice persoană activă sexual se expune unui risc, într-o anumită măsură, la o infecție cu transmitere sexuală. Factorii care pot creste acest risc sunt:
- Contact sexual neprotejat.
- Contact sexual cu parteneri multipli.
- Istoric de ITS. Dacă ai avut o astfel de afecțiune ești predispus sa dobândești o alta.
- Abuz de alcool sau de droguri. Abuzul de substanțe poate să inhibe discernamantul și, astfel, să predispună la comportamente riscante.
- Droguri injectabile. Împărțirea acelor determină răspândirea multor infecții severe, cum ar fi HIV, hepatita B și C.
- Medicamente pentru disfuncții erectile. Asigură-te că esti la curent cu practicile sexuale sigure dacă soliciți medicului unul dintre aceste medicamente.
Tratamentul bolilor cu transmitere sexuală
Bolile cu transmitere sexuală pot fi fie tratate, fie gestionate, însă, în funcție de gravitatea și tipul acestora, nu putem vorbi întotdeauna și despre vindecarea acestora. În general, în cazul acestor boli vorbim adesea despre tratament medicamentos, însă, în funcție de afecțiune, medicul îți poate recomanda cea mai bună metodă de tratament.