Ce este cancerul de piele
Pielea este cel mai mare organ al corpului uman, este compusă din 3 straturi: epiderm, derm și hipoderm (stratul celular subcutanat). Cancerul de piele afectează în primă fază ADN-ul celulelor sănătoase din epidermă, stratul exterior al pielii, rezultând în multiplicări anormale.
Cancerul de piele poate arăta extrem de diferit de la persoană la persoană, manifestându-se sub diverse forme, tipuri și în locații diferite. Din fericire, detectat la timp, cancerul de piele poate fi tratat fără a lăsa urme. De multe ori, dermatologii pot detecta creșterea înainte de faza cancerigenă și înainte de a penetra suprafața pielii.
Epiderma, stratul pielii de unde pornește cancerul de piele, este formată din trei tipuri de celule: celule bazale, celule scuamoase și melanocite. În funcție de celulele pe care le afectează, există mai multe tipuri de cancer de piele.
Care sunt principalele tipuri de cancer ce piele?
Carcinomul bazocelular
Carcinomul bazocelular reprezintă creșterea anormală a celulelor pielii, mai precis a celulelor din epidermă, stratul exterior al pielii. Deseori, zonele afectate sunt fața, urechile, gâtul, scalpul, umerii, spatele, deoarece acestea sunt cel mai expuse la soare. Majoritatea cazurilor de acest tip de cancer de piele sunt cauzate de o combinație dintre expunerea intermitentă, intensă la soare și expunerea pe termen lung.
Carcinomul bazocelular se poate manifesta diferit: răni deschise, arii roșiatice, noduli de culoare rozalie, sau poate imita o cicatrice. În unele cazuri, carcinomul bazocelular poate apărea ca o ulcerație care nu se vindecă și sângerează sau produce senzații de mâncărime.
Este important de reținut faptul că acest tip de cancer de piele poate arăta foarte diferit de la o persoană la alta. De aceea, vizitele recurente la medic sunt încurajate și recomandate pentru a primi un diagnostic corespunzător și un tratament care să poată acționa la timp.
Carcinomul bazocelular este cel mai comun tip de cancer de piele, dar din fericire nu este letal (decât în cazuri extrem de rare). Dacă nu este diagnosticat și tratat la timp poate distruge pielea în zona afectată.
Carcinomul cu celule scuamoase
Carcinomul cu celule scuamoase presupune creșterea necontrolată a unor celule anormale in cadrul celulelor scuamoase aflate în epidermă. De obicei apare pe ariile expuse la soare, în zone precum urechile, tenul, scalpul, gâtul sau mâinile, acestea fiind zone care prezintă cel mai des semne ale deteriorării datorate expunerii la soare (riduri sau pete).
Este al doilea cel mai întâlnit tip de cancer de piele, după carcinomul bazocelular. În plus, prezintă o creștere și metastazează rapid dacă nu este tratat la timp.
Melanomul
Melanomul este un tip de cancer de piele, se dezvoltă din melanocite, celule, producătoare de melanină, pigment care oferă culoare pielii.
În majoritatea cazurilor, melanomul este asemenea unei alunițe, care poate deveni canceroasă și se poate dezvolta în melanom. Acest tip de cancer de piele apare pe orice suprafață a pielii, chiar și în zonele care nu sunt expuse în mod direct la soare.
Melanomul este declanșat de arsurile solare, obținute prin expunerea intensă și îndelungată la soare. Persoanele care frecventează în mod regular saloanele de bronzat artificial sunt și ele predispuse la melanom.
Este considerat ca fiind cel mai periculos tip de cancer. Cu toate acestea, diagnosticat și tratat la timp, melanomul poate fi vindecat.
Carcinomul cu celule Merkel
Cancerul cu celule Merkel, denumit și carcinomul neuroendocrin al pielii, este cea mai rară și agresivă formă de cancer de piele. Acesta are o rată mare de recidivă și este cunoscut pentru metastaze rapide, în aproximativ doi până la trei ani de la diagnosticul inițial.
În cele mai multe cazuri de carcinom cu celule Merkel, tumorile apar pe pielea expusă la soare sub forma unor leziuni tari, nedureroase sau a unor noduli. De obicei, zonele afectate se vor afla fie pe față (chiar și pe zona pleoapelor) sau pe gât.
Acest tip de cancer de piele este asociat cu un virus. Persoanele peste 50 de ani, cu piele deschisă, care se expun mult la soare prezintă riscul cel mai mare de a dezvolta carcinom cu celule Merkel.
Controlul dermatologic regulat – cea mai bună metodă de depistare a cancerului de piele
De cele mai multe ori, prevenția reprezintă cel mai bun tratament! Ei bine, în cazul cancerului de piele, controalele dermatologice regulate reprezintă metoda optimă de prevenție și diagnosticare în stadiu incipient. Depistată la timp, această afecțiune poate fi vindecată, cu șanse mari de reușită. Îți recomandăm să vii și tu la un consult la Legacy Med, alături de medicul nostru specialist dermatolog.