Ce este hidradenita supurativă?

Hidradenita supurativă, cunoscută și sub numele de acnee inversă, este o afecțiune care provoacă formarea unor noduli mici și dureroși sub piele. Nodulele se dezvoltă de obicei în zonele în care pielea este umedă sau nu respiră fiind sufocată de haine, cum ar fi axilele, inghinalele, fesele și sânii. Nodulii se vindecă lent, reapar și pot duce la tuneluri sub piele și cicatrici.

Hidradenita supurativă tinde să înceapă după pubertate, de obicei înainte de vârsta de 40 de ani. Poate persista mulți ani și se poate agrava în timp. Îți poate afecta viața de zi cu zi și bunăstarea emoțională. Terapia combinată medicală și chirurgicală poate ajuta la gestionarea bolii și la prevenirea complicațiilor.

Femeile sunt mult mai predispuse să dezvolte hidradenită supurativă. De asemenea, oamenii de culoare au mai multe șanse de a dezvolta această boală dar întotdeauna va depinde și de factorii genetici.

Cum se manifestă hidradenita supurativă?

Hidradenita supurativă poate afecta una sau mai multe zone ale corpului. Semnele și simptomele afecțiunii includ:

 • Puncte negre. Punctele negre apar în zone mici, adesea apărând în perechi și pot fi de mărimea unui bob de mazăre. Afecțiunea începe de obicei cu un singur nod dureros sub piele, care persistă săptămâni sau luni. Mai târziu se pot forma mai multe umflături, de obicei în zonele în care aveți mai multe glande sudoripare și sebacee, unde pielea este umedă sau nu respiră fiind sufocată de haine, cum ar fi axilele, inghinele, fesele și sânii.
 • Scurgeri de umflături sau răni. Unele umflături sau răni devin mai mari, se deschid și drenează puroi cu un miros neplăcut.
 • De-a lungul timpului, sub piele s-ar putea forma tuneluri, conectând bulgări. Aceste răni se vindecă lent și drenează sânge și puroi.

Unii oameni cu această afecțiune prezintă doar simptome ușoare. Cursul bolii este foarte variabil. Excesul de greutate și a fi fumător sunt asociate cu simptome mai grave, dar persoanele care sunt slabe și nu fumează pot suferi o boală severă.

Care sunt cauzele hidradenitei supurative?

Hidradenita supurativă se dezvoltă atunci când foliculii de păr devin blocați. Experții cred că ar putea fi legat de hormoni, predispoziție genetică, fumatul de țigară sau excesul de greutate.

O infecție sau starea de impuritate nu provoacă hidradenită supurativă și nu poate fi răspândită la alte persoane.

Care sunt factori de risc ai hidradenitei supurative?

Factorii care cresc șansele de a dezvolta hidradenită supurată includ:

 • Vârstă. Riscul de hidradenită supurativă este mai mare pentru persoanele între vârsta adolescenței și 20 de ani.
 • Femelele sunt mai predispuse să dezvolte hidradenită supurativă decât bărbații.
 • Rasă. Etnia sau rasa pot afecta nivelul de risc. Afecțiunea apare cel mai mult la persoanele de culoare, posibil din cauza factorilor genetici.
 • Istorie de familie. O tendință de a dezvolta hidradenita supurativă poate fi moștenită.
 • Anumite condiții. Hidradenita supurativă este mai frecventă și mai severă la persoanele supraponderale. De asemenea, are o asociere cu acnee severă, artrită, diabet, sindrom metabolic și boli inflamatorii intestinale.
 • Fumatul de tutun a fost asociat cu hidradenita supurativă.

Ce complicații poate manisfesta hidradenita supurativă?

Hidradenita supurativă persistentă și severă poate provoca complicații, inclusiv:

 • Infecţie. Infecția secundară este posibilă în zona afectată, dar prezența puroiului este frecventă în hidradenita supurativă și nu înseamnă neapărat infecție.
 • Cicatrici și modificări ale pielii. Rănile se pot vindeca, dar lasă cicatrici ca o frânghie sau piele cu sâmburi.
 • Mișcare restricționată. Rănile și țesutul cicatricial pot cauza mișcări limitate sau dureroase, mai ales atunci când boala afectează axilele sau coapsele.
 • Cancer de piele. Carcinomul cu celule scuamoase a fost raportat cu hidradenita supurativă pe termen lung, în special la persoanele a căror afecțiune implică zona perianală. Această zonă este formată din țesuturile din jurul anusului.
 • Umflare la nivelul brațelor, picioarelor sau organelor genitale. Cele mai frecvente locuri pentru hidradenita supurativă conțin și mulți ganglioni limfatici. Țesutul cicatricial poate interfera cu sistemul de drenaj limfatic, ceea ce poate cauza umflarea brațelor, picioarelor sau organelor genitale.
 • Efecte psihologice și izolare socială. Locația, drenajul și mirosul rănilor pot provoca jenă și reticență de a ieși în public, ceea ce duce la anxietate sau depresie.
 • Durere pe tot parcursul vieții. Această durere este mult mai gravă decât boli precum psoriazisul.

Când e bine  mergi la medic?

Diagnosticul precoce al hidradenitei supurative este cheia unui tratament eficient. Consultați medicul dermatolog dacă:

 • Aveti dureri.
 • Vă îngreunează mișcarea.
 • Satrea dvs. nu se îmbunătățește în câteva săptămâni.
 • Revine în câteva săptămâni de la tratament.
 • Apare în mai multe locații.
 • Erupții dese de lumină.

Dermatologul dumneavoastră vă poate crea un plan de tratament.

Hidradenita supurativă nu este doar un furuncul, iar multe persoane cu această afecțiune au și afecțiuni înrudite.

PRET TRATAMENT HIDRADENITA
de la – euro
https://legacy-med.ro/wp-content/uploads/2024/03/hidradenita.jpg

Fa o programare acum!

  Despre noi

  In fiecare zi intalnim oameni care ne creeaza o prima impresie. Inainte de educatie, maniere, arta dialogului sau o carisma aparte, fiecare ne intipareste pe retina aspectul fizic. Medicina estetica a evoluat in toata lumea, accesul la frumusete fiind mult mai facil decat in ultimii 20 de ani.

  LEGACY MED SRL
  42631589 | J40/6376/2020
  Strada Gheorghe Brătianu Nr. 8, București 011413

  Social media

  Solutii minim-invazive, injectarile au luat locul interventiilor chirurgicale, definitive, incurajate mai ales dupa o anumita varsta sau in cazuri extreme.

  Despre noi

  In fiecare zi intalnim oameni care ne creeaza o prima impresie. Inainte de educatie, maniere, arta dialogului sau o carisma aparte, fiecare ne intipareste pe retina aspectul fizic. Medicina estetica a evoluat in toata lumea, accesul la frumusete fiind mult mai facil decat in ultimii 20 de ani.

  LEGACY MED SRL
  42631589 | J40/6376/2020
  Strada Gheorghe Brătianu Nr. 8, București 011413

  Utile
  Social media

  Solutii minim-invazive, injectarile au luat locul interventiilor chirurgicale, definitive, incurajate mai ales dupa o anumita varsta sau in cazuri extreme.

  Copyright © 2021 Legacy Med. Toate drepturile rezervate.

  Copyright © 2021 Legacy Med. Toate drepturile rezervate.