Ce este psoriazisul
Psoriazisul este o afecțiune a pielii, care grăbește ciclul de viață al celulelor. Practic celulele suplimentare acumulate rapid pe suprafața pielii formează solzi și pete roșii care provoacă mâncărime și, uneori, chiar usturime sau durere. Psoriazisul este o afecțiune cronică, caracterizată adesea prin apariția și se retragerea simptomatologiei.
Principalul obiectiv al tratamentului constă în oprirea dezvoltării atât de rapide a celulelor suplimentare. Pentru o gestionare optimă a simptomelor, se impune un echilibru al stilului de viață, o hidratare corespunzătoare, renunțarea la fumat și controlul stresului, la care se adaugă tratamentul specific.
Care sunt principalele tipuri de psoriazis?
Psoriazis gutat
Este, de obicei, declanșat de o infecție bacteriană. Este marcat de leziuni mici, de forma unei picături de apă, la nivelul scalpului, brațelor și picioarelor.
Psoriazis inversat
Declanșat de infecțiile fungice, afectează în principal pielea de la nivelul axilelor, din zona inghinală, de sub sâni sau din jurul organelor genitale. Psoriazisul inversat provoacă pete netede, iar pielea se inflamează și se înroșește. Aceste simptome se agravează odată cu transpirația.
Psoriazis pustular
Este o formă mai rară de psoriasis și poate fi răspândit pe întregul corp sau poate fi vizibil pe zone mici de pe mâini, picioare sau vârfurile degetelor. Psoriazisul pustular generalizat poate provoca, de asemenea, febră, frisoane, mâncărime severă și diaree.
Psoriazis eritrodermic
Este cea mai atipică manifestare a psoriazisului și poate acoperi întregul corp cu o erupție roșie care provoacă mâncărimi sau arsuri intense.
Artrita psoriazică
Este o complicație a psoriazisului și provoacă, pe lângă inflamații și solzi pe piele, și umflături ale articulațiilor. Uneori simptomele articulare sunt prima sau singura manifestare a acestei afecțiuni. Uneori, sunt vizibile doar anumite modificări ale unghiilor.
Care sunt simptomele psoriazisului?
Pentru că există multiple tipuri de psoriazis, de cele mai multe ori simptomatologia diferă de la caz la caz. De regulă, cazurile comune includ:
- Pete de culoare roșiatică acoperite cu solzi argintii la nivelul pielii.
- Piele uscată și crăpată care poate prezenta sângerări.
- Mâncărimi, arsuri sau dureri la nivelul pielii.
- Unghii îngroșate, întrețesute sau ridicate.
- Articulații inflamate și rigide.
Care este tratamentul psoriazisului?
Când vorbim despre tratamentul psoriazisului, vorbim în primul rând despre tipul afecțiunii dar și modul în care acesta afectează viața pacientului. Medicul specialist este singurul care poate decide și îți poate recomanda un tratament optim împotriva acestei afecțiuni. Nu există un tratament care să vindece psoriazisul, însă există mai multe metode prin care poate fi ținut sub control. De obicei, planul de tratament vizează reducerea inflamației și a scuamelor, încetinirea creșterii celulelor pielii și îndepărtarea plăcilor cutanate formate.
Printre acestea se numără:
- Tratamente cutanate
- Tratamente cu lumini UVB sau PUVA
- Medicație
Indiferent de tipul tratamentului, specialistul este singurul care poate să depisteze și să-ți ofere cea mai bună metodă de tratament.
Programează-te acum la Legacy Med, noi suntem gata să-ți oferim tratamentul optim, alături de cele mai bune recomandări.